Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 27. oktobar 2015. 16:50

Održan sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Republike Kosovo

Istaknut nastavak već potvrđene dobre saradnje

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Žana Filipović i dr Jasmin Sutović održali su sastanak sa članovima Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Republike Kosovo.

Sastanak članova dva odbora obilježile su teme svestrane saradnje Crne Gore i Kosova, sa posebnim akcentom na mogućnost unapređenja iste preko parlamentarnih radnih tijela nadležnih za različite oblasti.

Članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Žana Filipović upoznala je kosovske poslanike sa nadležnostima tog radnog tijela i naglasila da je Odbor u kontinuitetu posvećen parlamentarnoj diplomatiji, kao najefikasnijem i najboljem načinu ostvarivanja i učvršćivanja veza sa drugim državama.

Tom prilikom je ocijenila da je pośeta parlamentaraca Kosova nastavak već potvrđene dobre saradnje dva parlamenta i dvije zemlje. Na sastanku je konstatovano je da kontinuirano širenje normativno-pravne osnove, koje se ogleda u brojnim potpisanim sporazumima Crne Gore i Kosova, odličan osnov za realizaciju projekata od obostranog interesa. S tim u vezi, posebno je izdvojila Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Republike Kosovo, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Predśednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Republike Kosovo Flora Brovina istakla je zadovoljstvo pośetom koja predstavlja doprinos sveobuhvatne međudržavne saradnje. S obzirom na istovjetni cilj koji dijele Crna Gora i Kosovo kada je u pitanju evropski put, i na činjenicu da je Crna Gora ostvarila impresivne rezultate u procesu evropskih integracija, poslanica Brovina je iskazala interesovanje za prenošenje konkretnog iskustva u dijelu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Konstatujući brojne mogućnosti ali i potrebu snaženja ekonomske saradnje, poslanice Filipović i Brovina saglasne su da je saradnja u oblasti kulture i zdravstva od fundamentalnog značaja za dugoročnu i kvalitetnu saradnju, dobrosuśedske odnose i sveukupni prosperitet obje države.

Poslanik dr Jasmin Sutović istakao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom preko parlamentarnih radnih tijela. On je ukazao da most saradnje Crne Gore i Kosova, osim kulturnih, privrednih i sveobuhvatno ekonomskih potencijala nesumnjivo čine iseljenici. Sa uvjerenjem u nastavak razvoja dobrih i prijateljskih odnosa, koji se ogleda i u pośetama ove vrste, poslanik Sutović je posebno izdvojio važnost jačanja saradnje u oblasti infrastrukture, kao trajnog cilja povezivanja zemalja regiona.

Poslanica Filipović i poslanik Sutović izrazili su očekivanje da će pitanje ustavnog priznanja crnogorske manjine uskoro biti riješeno te da će crnogorska manjina biti prepoznata kosovskim Ustavom i da na osnovu tako stečenog statusa ima odgovarajuća prava i mogućnost učešća u političkim procesima i društvenom životu Kosova.

Delegaciju Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Republike Kosovo, pored predśednice Odbora činili su prva zamjenica predśednice Odbora Njomza Emini, drugi zamjenik predśednice Odbora Fikrim Damka i član Hatim Bađaku. Sastanku je takođe prisustvovao Srđan Sentić, otpravnik poslova Republike Kosovo u Crnoj Gori.