Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. maj 2016. 13:34

Crnogorski parlamentarci u Frankfurtu

Na poziv Generalnog konzulata parlamentarci prisustvovali proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković, na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu prisustvovali su proslavi 21.maja Dana nezavisnosti Crne Gore, koja je ove godine organizovana pod nazivom „Crnogorska kultura, književnost i poezija“ koja je održana dana 7. maja 2016. godine.

Takođe, imaući u vidu značaj saradnje sa iseljeništvom, naročito njihov doprinos obnovi nezavisnosti Crne Gore, Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu, Uprava za dijasporu i Udruženje crnogorskih građana „MonteHesse“ iz Frankfurta u okviru proslave Dana nezavisnosti Crne Gore organizovali su dana 8. maja 2016. godine Okrugli sto na temu „Unapređenje saradnje između matice Crne Gore i iseljenika“.

Okrugli sto bio je dobra prilika da učesnici razgovaraju o aktuelnim pitanjima vezanim za status iseljenika i iseljeničkih udruženja u Saveznoj Republici Njemačkoj, a u svijetlu Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Tom prilikom, izraženo je očekivanje da će  Zakon i Savjet za saradnju sa iseljenicima postaviti temelji buduće kvalitetnije saradnje države Crne Gore i iseljenika iz Crne Gore, kako u Saveznoj Republici Njemačkoj tako i u drugim zemljama u kojima žive i rade naši iseljenici.

Obraćajući se učesnicima Okruglog stola potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić istakao je da su iseljenici najbolji most saradnje Crne Gore sa Saveznom Republikom Njemačkom uz napomenu da su iseljenici iz Crne Gore dali nemjerljivi doprinos obnovi  nezavisnosti Crne Gore , a u godinama prije toga bili su najbolji ambasadori naše države u inostranstvu.

Potpredsjednik Mustafić napomenuo je da struktura dijaspore održava ono što je društveno biće Crne Gore, a to je multinacionalni i multivjerski karakter.

Potpredsjednik Mustafić posebno je napomenuo da briga države o iseljenicima mora biti stalna i kontinuirana sa mnogo više uzajamnih kontakata , kroz brže rješavanje problema sa kojima se susrijeću iseljenici i tom prilikom napomenuo da je Skupština Crne Gore kroz Zakon o saradnji sa iseljenicima  obezbijedila dobar okvir za saradnju i da je sada na Upravi za dijasporu i drugim državnim institucijama da tu saradnju institucionalizuje.

Obraćajući se učesnicima Okruglom stola predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković istakao je da naši iseljenici nose ogroman potencijal koji može pomoći našoj državi na svim poljima, uz napomenu da su oni bili učesnici svih pozitivnih procesa, posebno kada je riječ o obnovi nezavisnosti Crne Gore.

Poslanik Vuković istakao je takođe  da je Odbor za međunarodne odnose i iseljenike prepoznao značaj da  u skladu sa svojim nadležnostima uspostavi saradnju sa Udruženjima iseljenika iz Crne Gore, u cilju zaštite prava svojih građana u inostranstvu, razvija i unapređuje odnose iseljenika sa maticom i kroz svoju zakonodavnu aktivnost pruža pomoć iseljenicima, u cilju očuvanja i jačanja njenog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta.

Poslanik Vuković iskazao je otvorenost Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, za sve inicijative, predloge i sugestije koje bi doprinijele poboljšanju položaja iseljenika.

Na kraju Okruglog stola zaključeno je da se u narednom periodu intenziviraju kontakti državnih organa Crne Gore i Savezne Republike Njemake, udruženja iseljenika, sa ciljem postizanja što kvalitetnije pozicije za funkcionisanje i sprovođenje aktivnosti.