Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 29. maj 2016. 21:39

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravio u Švajcarskoj

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković na poziv predśednika Bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u Švajcarskoj Esmira Rastodera, prisustvovao je svečanosti povodom  desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore, koja je održana u Cirihu, u Švajcarskoj.

Boravak u Švajcarskoj je bio dobra prilika da predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike razgovara sa iseljenicima  o aktuelnim pitanjima vezanim za status iseljenika i iseljeničkih udruženja u Švajcarskoj,  u svijetlu Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Obraćajući se učesnicima svečanosti prof. dr Miodrag Vuković je istakao, da Crna Gora ima brojnu i značajnu dijasporu i da su veze, odnosi i saradnja sa dijasporom neodvojivi dio unutrašnjeg razvoja, kao i procesa regionalnih i evropskih  integracija Crne Gore.

Takođe, predśednik Vuković je istakao - da su iseljenici najbolji most saradnje između Crne Gore i Švajcarske, uz napomenu, da isti nose ogroman potencijal koji može pomoći našoj državi na svim poljima. On je ovom prilikom naglasio, da su iseljenici iz Crne Gore bili učesnici svih pozitivnih procesa i posebno je zahvalio nemjerljivom doprinosu koji su oni dali kada je u pitanju obnova nezavisnosti Crne Gore. Prema njegovim riječima - desetogodišnjica obnove nezavisnosti Crne Gore, dobra je prilika da se podśetimo kako smo kroz demokratsku proceduru obnovili nezavisnost, napomenuvši, da danas Crna Gora ima sigurnu budućnost, koju će graditi naporom svih njenih građana, kako onih u državi - tako i onog dijela Crne Gore koji se nalazi van njenih granica.

Na kraju, predśednik Vuković je zaključio, da je obnovom nezavisnosti, Crna Gora trajno obezbijedila pravo da njeni građani sami odlučuju o svojoj sudbini.