Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. jun 2016. 23:57

Susreti predśednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Mađarskoj

Predśednik Odbora prisustvovao i svečanoj śednici na kojoj je parlament Mađarske ratifikovao Protokol o prijemu Crne Gore u NATO

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković na poziv svog kolege predśednika Odbora za spoljne poslove parlamenta Mađarske Zsolta Nemeta, prisustvovao je današnjoj svečanoj śednici na kojoj je parlament Mađarske sa 180 glasova „za“ i jednim uzdržanim, ratifikovao Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.

Nakon svečane śednice, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike je imao radni sastanak sa predśednikom Odbora za spoljne poslove gospodinom Nemetom. Ovom prilikom sagovornici su se saglasili da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri odnosi, koji se u kontinuitetu nadograđuju i da je ratifikacija Protokola dodatni motiv da odnosi u budućnosti budu još bolji, posebno kada je riječ o daljoj pomoći koju će Mađarska pružati Crnoj Gori u postizanju evropskih i evroatlantskih standarda.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof.dr Miodrag Vuković je imao i zvanični susret sa predśednikom parlamenta Mađarske NJ.E.László Kövér-om. Predśednik parlamenta Mađarske uputio je iskrene čestitke Crnoj Gori za ostvarene rezultate na putu evropskih, a posebno evroatlantskih integracija. Konstatovao je da je Crna Gora uspjela za kratko vrijeme da osvoji visoke standarde demokratije, koji su uslov da bi se kao punopravna članica i kredibilan saveznik uključila u potpunosti u međunarodne demokratske organizacije. Crnu Goru je na tom putu iskreno podržavala Mađarska, pa je njegovo zadovoljstvo tim veće. On se interesovao i o aktuelnim političkim i društvenim procesima u crnogorskom društvu i pozvao je Crnu Goru da nastavi da razvija uspješnu saradnju sa Mađarskom u svim oblastima, u čemu bi parlamenti dvije države trebali i mogli u narednom periodu da odigraju jednu od važnijih uloga.

Predśednik Vuković je zahvalio NJ.E. Koveru, mađarskom parlamentu, Mađarskoj i njenim građanima. On je predśedniku parlamenta Mađarske prenio i iskrene pozdrave i riječi zahvalnosti predśednika parlamenta Crne Gore Darka Pajovića. Takođe, iskoristio je priliku da mađarske sagovornike upozna i sa naporima koji se u Crnoj Gori ulažu u pravcu potpune demokratske emancipacije i ostvarenja državnih i nacionalnih interesa zemlje, prije svega, sadašnjih i budućih interesa njenih građana. Iskazao je uvjerenje da će proces ratifikacije Protokola ići ubrazanom dinamikom i da je realno očekivati da bude završen u parlamentima država članica NATO-a do kraja tekuće godine.

Sagovornici su se saglasili da je put na kome se nalazi Crna Gora najbolji izbor za njene građane. Podijelili su uvjerenje da će Crna Gora prijemom u NATO preuzeti pojačanu obavezu da u okviru već postojećih dobrosuśedskih odnosa sa državama regiona bude novi promoter demokratskih vrijednosti koje baštine članice ove organizacije i time pomoći da i ostale članice regiona, ako već nijesu, ubrzo krenu putem na kome se Crna Gora sigurno nalazi već nekoliko godina. Na kraju je obostrano iskazana želja za daljim razvojem saradnje dva parlamenta i spremnost da to bude značajan dio ukupne saradnje dvije države u svim oblastima.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković se sastao i sa zamjenikom državnog sekretara za bezbjednost Zsoltom Csutovim.